Een liesbreuk, of hernia inguinalis, is een opening van de stevige lagen van de buikwand ter plaatse van de lies. Als deze opening groot genoeg is, kunnen er darmen of ander weefsel in terecht komen. Aan de buitenkant wordt dan een zwelling bij de lies gezien en deze is soms zo groot dat ook de balzak gezwollen is. Een liesbreuk bij kinderen is aangeboren. Tijdens de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder is er in beginsel een kleine opening aanwezig. Bij jongens daalt via deze opening de zaadbal in richting het scrotum, en bij meisjes loopt er een strengetje (ligament) naar de baarmoeder. Normaalgesproken sluit deze opening. Als dat niet gebeurt, is er sprake van een breuk en is er een open verbinding met de buikholte.

 • Epidemiologie 
  Ieder jaar wordt bij 1 tot 4 op de 1.000 kinderen een liesbreuk ontdekt. Bij vroeggeboren kinderen (prematuren) komt het vaker voor.

  Diagnose
  De diagnose wordt gesteld op basis van het lichamelijk onderzoek. Er wordt af en toe een zwelling waargenomen in de lies. De zwelling kan zelfs tot aan het scrotum reiken. Deze is niet altijd aanwezig maar kan vooral bij persen of huilen wat duidelijker te zien zijn. Bij kinderen kan een zwelling ten gevolge van een liesbreuk altijd worden teruggeduwd. Soms valt het ouders op dat kinderen moeilijker poepen of pijnklachten ervaren. In zeldzame gevallen gaat de zwelling niet vanzelf weg en is deze pijnlijk. Er is dan sprake van een beklemming van het weefsel. In dat geval zal de (kinder)chirurg de zwelling met spoed moeten terugduwen en eventueel een spoedoperatie uitvoeren.

  De behandeling
  De liesbreuk sluit niet spontaan. Er bestaat een kans dat er weefsel klem komt te zitten in de breuk. Daarom wordt altijd aangeboden de breuk de opereren. De liesbreukoperatie is de meest uitgevoerde operatie bij kinderen. Dit kan via een snee in de lies. Tegenwoordig wordt echter vaak gekozen voor een kijkoperatie. Dan wordt via een snee onder de navel een camera ingebracht en de breuk gesloten. Via deze weg kan direct de andere lies beoordeeld en behandeld worden zonder extra sneetjes te maken. De liesbreuk wordt altijd gesloten door middel van een hechting. In tegenstelling tot een liesbreukoperatie bij volwassenen, wordt er bij kinderen nooit een matje achtergelaten. De operatie wordt uitgevoerd terwijl het kind slaapt. Hier zorgt de kinderanesthesist voor.

  Na de operatie
  Na de operatie gaat het kind van de uitslaapkamer naar de kinderafdeling. Als het kind nog erg jong is, kan het zijn dat het een nacht wordt opgenomen. Anders mag het kind dezelfde dag nog naar huis. De dokter ziet het kind dan enkele weken later weer op de poli. De wonden mogen nat worden inclusief de pleisters. Het is belangrijk de wondjes niet te weken en nadien goed droog te maken.

  Risico’s van de operatie 
  De kans op nabloeding en infecties na deze operatie is klein. 

  Nuttige links

Sluit de enquête