Choledochuscyste

Een choledochuscyste is een zeldzame aangeboren afwijking, waarbij een verwijding (cyste) van (een van) de galwegen optreedt.

 • Epidemiologie
  Een choledochuscyste komt voor bij ongeveer 1 op 100.000 levendgeborene.

  Diagnose
  Bij circa 15% van de patiënten wordt de diagnose tijdens een echo-onderzoek voor de geboorte gevonden. Na de geboorte kan de diagnose worden bevestigd door echografisch onderzoek van de buik, een MRI van de galwegen (MRCP) of een inwendig contrastonderzoek (ERCP). 80% van de patiënten krijgt klachten voor het 10e levensjaar, voornamelijk bestaande uit geelzucht en stopverfkleurige (ontkleurde) ontlasting. Daarnaast kan koorts in combinatie met icterus optreden, of in zeldzame gevallen een scheur van de cyste. Tot slot, bij een deel van de patiënten wordt de cyste bij toeval ontdekt tijdens een onderzoek voor een andere reden, waarbij er geen klachten van de cyste aanwezig zijn.

  De behandeling
  Wat er precies moet worden gedaan, hangt af van de plaats waar de cyste zit. Het doel van een operatie is de volledige cyste te verwijderen. Als er cysteresten achterblijven, is er een verhoogde kans op het ontwikkelen van kanker op latere leeftijd. Als de cyste in de galwegen tussen lever en darm zit, is het daarbij vaak nodig dat er na het verwijderen van de cyste een herstel van de galwegen met een stuk dunnedarm plaatsvindt. Indien het een “toevalsbevinding” betreft, wordt bij voorkeur afgewacht tot het kind 1 à 2 jaar oud is. 

  Risico’s van de operatie 
  De risico’s zijn mede afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie; dit wordt bepaald door de plaats waar de cyste(n) zit(ten). Algemeen kan worden gesteld dat indien er een naad wordt aangelegd, er een kans is op een lekkage van deze verbinding, waar dan gal uit lekt. Hiervoor kan een drainage of heroperatie noodzakelijk zijn.

  Verwachtingen op de lange termijn 
  Na de operatie blijft een levenslange follow-up van de galwegen noodzakelijk. Over het algemeen is de prognose gunstig, zeker als de diagnose is gesteld en de behandeling is uitgevoerd voordat er onomkeerbare schade aan de lever of kanker in de galwegen is ontstaan.

Sluit de enquête